Örneklerle Kolay Ekonomi | Mahfi Eğilmez
Finansal Okuryazarlık ve Erişim Derneği (FODER) Kitap Kulubü’nün ilk toplantısını 2020 yılı Eylül ayında gerçekleştirdik. Bu toplantımızda Davranışsal Ekonomi Profesörü Dan Ariely’nin Akıldışı Ama Öngörülebilir kitabını Yönetim Kurulu Başkanımız Attila Köksal moderatörlüğünde tartıştık.
Kitap kulübünde konuştuklarımızı, tartıştıklarımızı yaşamlarımıza dahil etmeyi ve ortaklaşa kazanılan bilgi ile gelişmeyi hedeflediğimiz kulüp etkinliğimize Ekim ayında Mahfi Eğilmez tarafından kaleme alınan Örneklerle Kolay Ekonomi kitabı ile devam ettik.
Mahfi üstadı herkesin anlayabileceği dilden ekonomiyi ve ekonomik gelişmeleri anlatması ve yorumlaması ile tanıyoruz. Sürekli güncel tuttuğu blog’u ve ekonomik verileri kısa kısa analiz ettiği twitter hesabı ile hepimizin finansal dünyasında ufuklar açan Mahfi üstadın kitabını inceleyecek olmamız beni çok mutlu etti ve kitabı edinip hızlıca okumaya başladım.
Öncelikle şunu belirtmeliyim, pek çok kişi bana SMMM ve KGK Bağımsız Denetim Sınavlarında ekonomi sorularına nasıl hazırlanmaları gerektiğini soruyor. Mahfi Eğilmez’in kitabı bu konuda tam bir biçilmiş kaftan. Sınavlara hazırlanan adaylar bu kitabı okursa eminim ki sadece genel bakış açısı kazanmakla kalmazlar aynı zamanda sınavda çıkacak olan pek çok sorunun cevabına da hakim olurlar.
Kitaptan altını çizdiğim satırları aşağıda paylaşırken sizleri de bu konularda düşünmeye davet ediyorum. Özellikle aşağıda da paylaştığım bir ifade var ki, içinden geçtiğimiz şu pandemi sürecinde haklılığı tekrar ortaya çıktı: “… üretimi fazlaca abartmamak gerekir. Çünkü tüketim talebi olmadan bir şeyi üretirseniz satamazsınız, elinizde kalır.” Aynen bugün değişen öncelikler ve yaşanan ekonomik zorluklarla insanların tüketim alışkanlıklarının değişmesi üretimin tüketim karşısında çaresiz kalabileceğinin bir göstergesi niteliğinde. Ayrıca Mahfi Hoca kitabını hazırlarken o kadar güzel alıntılar paylaşmış ki, bu da kitabın ne kadar özenle hazırlandığının bir göstergesi. Umarım faydanıza olur ve hoşunuza gider.
Bir ülkenin parası yabancı paralara karşı niçin değerlenir ya da değer kaybeder? Bunun en bilinen nedeni o ülkenin ekonomisinin güçlenmesi ya da güç kaybetmesidir. Eğer bir ülkenin ekonomisi güçleniyorsa, o ülkenin dünya pazarlarında ağırlığı artıyorsa ve enflasyon, bütçe açığı, cari açık, borç stoku gibi makro ekonomik göstergeleri sağlam görünüyorsa, o ülkenin parası yabancı paralara karşı değer kazanır. Bu genel değerlendirmeye karşılık her tür malda söz konusu olabilecek spekülasyonların bu konuda da geçerli olabileceğine ve bazen görünümle paralel olmayan gelişmelerin ortaya çıkabileceğine dikkat etmekte yarar vardır.
Originally published at https://vurgulananlar.blogspot.com.